Samsung-GALAXY-Note-3-Neo-3De Samsung Galaxy Note 3 Neo en Galaxy Note 3 Neo LTE+ zijn vandag officieel aangekondigd door Samsung. De Samsung Galaxy Note 3 Neo is de lang verwachte budget versie van zijn iets grotere broer, de Galaxy Note 3. Samsung heeft ervoor gekozen om bij de Galaxy Note 3 Neo exact dezelfde S Pen ervaring te leveren voor een lagere prijs.

Beide modellen hebben bijna exact hetzelfde gewicht, dikte en accucapaciteit, hoewel de Galaxy Note 3 Neo een fractie korter is in de lengte en breedte. Qua ontwerp is de Galaxy Note 3 Neo ook bijna identiek aan de originele Note 3, afgewerkt met een leder-achtige achterkant met nepstiksels.

Qua hardware zijn de verschillen een behoorlijk stukje groter. De Samsung Galaxy Note 3 Neo heeft een kleiner 5,5-inch scherm (Note 3 5,7-inch) met een resolutie van 1280 x 720 pixels (Note 3 1080p) en ook zijn het aantal megapixels van de camera omlaag gebracht van een 13-megapixel camera met 4K ondersteuning naar een 8-megapixel camera met 1080p opname mogelijkheden.

Onder de behuizing zijn de verschillen het meest opmerkelijk. Samsung heeft voor de Galaxy Note 3 Neo (LTE+) namelijk gebruik gemaakt van de nieuwe Exynos 5260 hexa-core chipset, bestaande uit twee snelle 1,7GHz Cortex-A15 cores en vier 1,3GHz Cortex A7 cores. Het bijzondere aan deze chipset is dat de taken tussen de A15 en A7 niet worden afgewisseld, maar dat de Exynos-soc ondersteuning biedt voor Heterogeneous Multi-Processing (HMP) waarbij alle zes cores tegelijkertijd kunnen worden belast. Op het grafische vlak is er gekozen voor een Mali T624-gpu van AMD en 2GB aan RAM werkgeheugen. Uit eerdere benchmarks weten we al dat deze nieuwe chipset qua prestaties niet onder doet ten opzichte van de quad-core Snapdragon 800-soc van de Galaxy Note 3, hoewel dit toestel wel over meer werkgeheugen beschikt. De accu van de Note 3 Neo heeft een capaciteit van 3100mAh.

Samsung heeft voor de Galaxy Note 3 Neo gekozen voor een 5,5-inch 720p super-AMOLED scherm. Verder is er 16GB aan opslagruimte beschikbaar (11GB effectief) dat eenvoudig en goedkoop kan worden uitgebreid dankzij de ondersteuning voor microSD. Op de achterkant vinden we een 8-megapixel camera module met BSI sensor, die video’s op een resolutie van 1920 x 1080 pixels kan schieten. Een 2-megapixel camera aan de voorzijde maakt videobellen en selfies mogelijk. De Samsung Galaxy Note 3 Neo beschikt daarnaast over Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 Low Energy, NFC, GPS/GLONASS en een IR-blaster voor het aansturen van bijvoorbeeld je televisie.

Bij de lancering in maart zal de Galaxy Note 3 Neo draaien op Android 4.3 Jelly Bean met natuurlijk de welbekende TouchWiz interface voor S Pen ondersteuning en verschillende andere functies. De Samsung Galaxy Note 3 Neo meet 148,4 x 77,4 x 8,6mm en weegt 162,5 gram.

De Samsung Galaxy Note 3 kopen is vanaf maart mogelijk in Nederland voor een adviesprijs van 579 euro of gratis in combinatie met een mobiel abonnement.

Samsung Galaxy Note 3 Neo lekt opnieuw
De Samsung Galaxy Note 3 Neo lekte in de afgelopen al verschillende keren en het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd te zijn totdat de smartphone officieel zal worden aangekondigd door Samsung. Eerder deze week publiceerde de doorgaans betrouwbare website SamMobile een artikel waarin enkele persafbeeldingen zijn te zien van de Galaxy Note 3 Neo. Deze afbeeldingen zouden afkomstig zijn van iemand die werkt bij een Belgische retailer, de tipgever zou daarnaast hebben laten weten dat de pre-order pagina van de Galaxy Note 3 Neo klaar is, maar nog niet zichtbaar is voor klanten.

Hoewel het om een goedkope variant zou gaan van de Galaxy Note 3 Neo heeft de phablet een adviesprijs gekregen van 599 euro, waardoor het toestel op dit moment nog duurder is dan de Galaxy Note 3 zelf. De verwachting is echter dat de daadwerkelijke prijs bij (web)winkels een stuk lager zal liggen. Gezien de huidige prijs van de Galaxy Note 3 ligt het voor de hand dat de Galaxy Note 3 Neo rond de 450 euro zal kosten.

Hoewel de tipgever geen verdere details kon geven van de specificaties lijken we eigenlijk alles al te weten over het toestel. De Samsung Galaxy Note 3 Neo beschikt naar alle waarschijnlijkheid over een 5,55-inch 720p super-AMOLED scherm met een nieuwe Exynos hexa-core processor, die qua prestaties niet onder zou moeten doen voor de Snapdragon 800. Verder is er 4G ondersteuning aanwezig, 2GB aan RAM, 16GB opslag met microSD ondersteuning, een 3100mAh accu en natuurlijk de bijbehorende S Pen.

De firmware is gebaseerd is op Android 4.3 Jelly Bean met de Galaxy Note 3 TouchWiz functies zoals Pen Window, S Note, Multi Windows, Scrapbook, Air Command en Action Memo.

Een Samsung Galaxy Note 3 Neo kopen is momenteel nog niet mogelijk, maar volgens SamMobile zal het toestel ergens in maart in de winkels moeten liggen. De officiële aankondiging wordt verwacht tijdens het Mobile World Congress eind februari.